Nieuws
GreenBiz IJmond is koploper in de Provincie Noord-Holland op het gebied van verduurzaming in het bedrijfsleven. Door de unieke samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs zetten wij verduurzaming op de kaart. Wij namen daarom deel aan het zogenoemde koplopersproject met als doel onze kennis en kunde te delen met andere bedrijventerreinen buiten regio IJmond. Ook wilden wij een bijdrage leveren om verduurzaming in een stroomversnelling te brengen in andere regio’s. Op vrijdag 20 mei hebben Jan Boudesteijn en Nick Ruiter daarom een presentatie gegeven over onze GreenBiz IJmond-organisatie voor ondernemers uit Hilversum Zuid-West, Amsterdam Osdorp, PHB, Provincie Noord-Holland en de MRA.
Voor de zeven bedrijventerreinen in deze regio is GreenBiz IJmond zeker een bekende. De organisatie timmert immers al sinds 2011 duurzaam aan de weg. Deze mooie groene samenwerking met ondernemers, overheid en onderwijs stimuleert duurzame energieopwekking en verlaging van het energieverbruik én de CO2-uitstoot. Maar wie of wat is GreenBiz IJmond en welke doelen en dromen jagen zij na?
GreenBiz IJmond-ondernemer Cees Duivenvoorde (DSE) zet de volgende stap op het gebied van energiebesparing. Naast het plaatsen van zonnepanelen en het toepassen van ledverlichting, heeft de DSE-directeur ook besloten de nieuwe duurzame PCM koeltechniek van Duraflow in de serverruimte van DSE toe te passen. Met deze techniek bespaart Cees inmiddels op jaarbasis 90-95% aan energie-, maar ook aan onderhoudskosten. “Naast de energiekosten, is het belangrijke verschil met het oude systeem dat er vrijwel geen onderhoud hoeft plaats te vinden.”
Al meer dan 10 jaar werkt GreenBiz IJmond aan het verduurzamen van het bedrijf en het bedrijventerrein. Een goed moment om opgedane kennis en kunde voor en door ondernemers in een feestelijke setting met elkaar te delen. Daarom organiseerde GreenBiz IJmond in samenwerking met Omgevingsdienst IJmond op 19 mei ondernemersevenement Business & Bites in het BUKO Stadion in Velsen. "GreenBiz IJmond staat voor de organisatie waarin overheid, onderwijs en ondernemers elkaar ontmoeten. Waar kennis wordt gedeeld, maar ook gezelligheid" aldus Jan Boudesteijn (voorzitter GreenBiz IJmond).
Afval hergebruiken tot grondstof. Een van de stappen om te werken aan circulair ondernemen. Steeds meer ondernemers en overheden zien het belang van een circulaire economie in. Zo ook een aantal voorlopende ondernemers in Heemskerk op bedrijventerrein de Trompet. GreenBiz IJmond werkt met hen samen om de eerste verkenning naar een reststoffenhub te realiseren.
Afgelopen week hebben de studenten Rob Goinga en Sanne van den Heiligenberg hun stage in opdracht van GreenBiz IJmond officieel afgerond. De vierdejaars studenten van de Nova college opleiding Junior Consultant Duurzaamheid liepen vanaf november 2021 stage bij Omgevingsdienst IJmond. Zij kregen als opdracht om langs bedrijven te gaan om daar met behulp van een warmtecamera in beeld te krijgen waar de warmte het bedrijfspand verlaat.
Het verduurzamen en vergroenen van bedrijventerreinen. Een nationaal, maar ook een lokale uitdaging. Hoe kunnen ondernemers en de overheid elkaar hierin versterken? Daarom organiseerde GreenBiz IJmond in samenwerking met Gemeente Uitgeest op 3 maart een bijeenkomst in het duurzame bedrijfspand van Beentjes Bouwgroep in Uitgeest. "Wij zijn trots op ons nieuwbouwkantoor. Het is hoogwaardig geïsoleerd en gebruiken geen gas. De stroom wekken we zelf op en voor de vloerverwarming maken we gebruik van bodemwarmte" aldus Henk Beentjes (directeur Beentjes Bouwgroep).
De resultaten uit de energiescans zijn bekend! Vanuit GreenBiz IJmond bieden wij ondernemers een gratis energiescan aan. Met deze scan krijgt de ondernemer inzicht in het huidige energieverbruik, maar ook op welke gebieden bespaard kan worden. Deze resultaten vatten wij twee keer per jaar samen zowel op gemeente als IJmondbreed-niveau.
Afval hergebruiken tot grondstof. Een van de stappen om te werken aan circulair ondernemen. Steeds meer ondernemers en overheden zien het belang van een circulaire economie in. Zo ook de ondernemers in Heemskerk op bedrijventerrein de Trompet. Tijd om met elkaar op onderzoek uit te gaan. Daarom stapten op 8 februari 14 ondernemers, leden van GreenBiz IJmond, IJmond Werkt en gemeente Heemskerk – met de geldende coronamaatregelen in acht - in de van der Valk bus. Zij gingen op weg naar voorbeeldbedrijven in Amsterdam (Oscar Circulair) en Utrecht (Beelen) om inspiratie op te doen.
Hoe kunt u als ondernemer bijdragen aan een circulaire bedrijfsvoerin? “Een eenvoudige start is om te kijken naar de reststromen (afval) die uw bedrijf verlaten. Op welke manier kunt u uw afval beter scheiden of zelfs hergebruiken?” aldus Jan-Henk Welink (TU Delft) en partner in het Upcycle Your Waste-project. Om ondernemers te helpen deze stappen te maken bracht hij de afvalmanagementgids uit. “Iedereen die bij de TU Delft werkt is nieuwsgierig naar de toekomst, dus ook naar het inrichten van het bedrijfsleven op het gebied van circulaire economie. Wij werken nu aan de wereld voor de toekomst en dat is erg spannend. Waarvan we nu denken dat het werkt, werkt het soms niet en andersom. Dát vind ik interessant.”