Zoeken

Feestelijke Start Energiehub Uitgeest-Noord

Gepubliceerd op 1 juli 2024

Donderdag 27 juni vierden ondernemers, overheidsvertegenwoordigers en energie experts op bedrijventerrein Uitgeest-Noord de feestelijke start van de Energiehub Uitgeest-Noord. Dagvoorzitter Vera van Vuuren (Omgevingsdienst IJmond) trapte het project officieel af. De eerste aanmeldingen voor het project zijn al binnen, wat laat zien dat de ondernemers van Uitgeest-Noord klaar zijn om aan de slag te gaan met dit innovatieve project. Wethouder Jan Schouten opende het programma met een uitleg over de serieuze problemen van netcongestie. Hij benadrukte het belang van samenwerking en innovatie om deze uitdaging aan te pakken.

Overhandiging van de Cheque Just Transition Fund

Florus Roelofsen, voorzitter van het college van bestuur van het Nova College (Beverwijk) en lid van de regionale stuurgroep van het Just Transition Fund, overhandigde namens het fonds een cheque aan Henk Beentjes. Beentjes, directeur van Beentjes Bouwgroep en vertegenwoordiger van ondernemers in Uitgeest-Noord, lichtte toe hoe zij nu al tegen de problematiek van netcongestie aanlopen. Hij stipte aan hoe belangrijk dit project is voor de lokale ondernemers en het bedrijventerrein. Het Just Transition Fund (JTF) is een Europees Fonds voor rechtvaardige energietransitie.

Nova College, Beetjes Bouwgroep en Bennex smart energy storage slaan handen ineen

Drie partners hebben gezamenlijk de JTF-subsidie aangevraagd. Het Nova College vertaalt de opgedane kennis naar onderwijsmodules. De energietransitie vraagt om nieuwe kennis en skills, daarom speelt het Nova College daar een sterke rol. GreenBiz IJmond leidt het project en verbindt ondernemers, terwijl het bedrijf Bennex, smart energie storage de technische realisatie verzorgt. Arnoud van Putten van Bennex gaf tijdens de kick off uitleg over het project. Hij legde uit wat een energiehub precies is en hoe dit project gaat helpen om netcongestie te verminderen. De ondernemers van het bedrijventerrein Uitgeest-Noord zorgen door samenwerking dat zij elkaar ruimte geven op het elektriciteitsnet met slim energiegebruik en opslag en vormen zo een energiehub. Van Putten beschreef de stappen die genomen gaan worden en de rol daarin van de betrokken ondernemers.

Oproep tot Deelname vanuit GreenBiz IJmond

Anne Twilt, projectleider bij GreenBiz IJmond, deed een oproep aan ondernemers om zich aan te melden. Deelname aan dit project biedt ondernemers direct inzicht en advies over het optimaliseren en verlagen van hun energieverbruik, wat kan leiden tot lagere kosten en ruimte voor uitbreidings- of verduurzamingsplannen.
Bent u ondernemer op Uitgeest-Noord? Neem dan contact op met projectleider Anne Twilt via atwilt@odijmond.nl voor meer informatie of om u aan te melden.

Samen werken we aan een duurzame toekomst voor Uitgeest-Noord!

Just Transition Fund

JTF staat voor Just Transition Fund en is een EU subsidie met steun van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, provincie Noord-Holland en de gemeenten Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest, Velsen.