Zoeken

GreenBiz IJmond & de Week van de Circulaire Economie

Gepubliceerd op 18 maart 2024

Tijdens de landelijke Week van de Circulaire Economie organiseerde GreenBiz IJmond een reeks evenementen. Het doel? Bevorderen van samenwerking en innovatie op het gebied van circulariteit. Met de focus op de drie 'O's' - Onderwijs, Overheid en Ondernemers - bood GreenBiz IJmond een divers programma aan dat aanzette tot actie en reflectie.

De Week van de Circulaire Economie is het grootste landelijke inspiratie- en netwerkevenement voor en door (beginnende) circulaire ondernemers.

Maandag 11 maart: Onderwijs

De aftrap van de Week van de Circulaire Economie vond plaats op maandag 11 maart, waarbij het Nova College als partner in Onderwijs centraal stond. Erna Hilbers leidde de studenten door een interactieve circulaire quiz, gevolgd door inspirerende presentaties van ondernemers uit de werkgroep Circulair. Studenten kregen de kans om hands-on circulaire oplossingen te bedenken, wat resulteerde in creatieve ideeën en een enthousiaste betrokkenheid bij het onderwerp.

Dinsdag 12 maart: Overheid

Op dinsdag verschoof de focus naar de 'O' van Overheid, met een bijeenkomst bij de Gemeente Velsen. De afdeling facilitair deelde inzichten over de implementatie van circulaire principes binnen de gemeentelijke processen. Collega's brachten diverse casussen in, waarbij gezamenlijk werd gezocht naar concrete circulaire oplossingen. De sessie illustreerde de betrokkenheid van de gemeente bij de duurzame transitie en de bereidheid om circulaire initiatieven te omarmen.

Donderdag 14 maart: Ondernemers

Op donderdag 14 maart stond de 'O' voor Ondernemers. We waren te gast bij de lunchbijeenkomst georganiseerd door de Ondernemersvereniging IJmond. Hier werden bedrijven bij binnenkomst uitgenodigd om hun circulaire activiteiten en initiatieven te delen. Het viel op dat veel initiatieven zich nog bevinden op de lagere treden van de R-ladder, gericht op afvalscheiding en recyclen. GreenBiz IJmond benadrukte het belang van preventie en ondersteunde bedrijven met maatwerkadviezen om zowel recycling als preventie te stimuleren.

Oproep: laat van uw circulaire ideeën horen

GreenBiz IJmond roept ondernemers in de regio op om stappen te zetten op het gebied van circulariteit en nodigt hen uit om hun circulaire producten en initiatieven te delen. Voor meer informatie of om uw bijdrage te delen, kunt u contact opnemen via e-mail: atwilt@odijmond.nl.