Zoeken

Duurzame studenten zijn de toekomst!

Gepubliceerd op 16 november 2021

Gasservice Kennemerland biedt studenten een stageplek

De gas- en energieprijzen stijgen. Maar hoe kun je op een duurzame manier je kantoor verwarmen? Eric de Kriek, directeur Gasservice Kennemerland, in Velserbroek en gevestigd op bedrijventerrein Broekerwerf speelt in op de (toenemende) duurzame vraag: “Naast het onderhouden en installeren van duurzame installaties geven wij ook advies om van het aardgas af te komen.”

Van installeren naar full-service

De Kriek werkt sinds 2016 bij Gasservice Kennemerland. “In 1968 is het bedrijf opgericht. Het begon met de vraag naar het  onderhoud van geisers. Rond die tijd zijn wij in Nederland overgegaan van stadsgas naar aardgas. Als een installatie niet goed wordt onderhouden, kan het onveilig worden. De vraag hiernaar nam toe bij zowel voor particulieren als bedrijven.” Geisers zijn in de loop der tijd vervangen door Cv-ketels. “De transitie naar verduurzamen is al langere tijd aan de gang. Wij vinden het daarom als gecertificeerd bedrijf belangrijk om een goede service te bieden dus gericht op kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

Gasservice Kennemerland ambassadeur GreenBiz IJmond

Verduurzamen is een actueel thema. GreenBiz IJmond ondersteunt ondernemers op bedrijventerreinen in de IJmond. De Kriek is ambassadeur: “Ik vind verduurzamen een interessant thema. Het bedrijventerrein is niet groot en daardoor overzichtelijk om mee aan de slag te gaan. Wij willen als Gasservice Kennemerland ook duurzaamheid uitstralen.” Zo staat op het bedrijfspand het logo met tekst ‘van gas naar duurzaam.’ Ook binnen het bedrijfspand zijn verduurzamingsmaatregelen doorgevoerd. “De hele toegangspui is vervangen door een nieuwe prefab wand met deuren inclusief betere isolatie. Ook is er onder de grond een isolerende laag aangebracht.” De kosten op de energierekening zijn hiermee gedaald.

Studenten zijn de toekomst

GreenBiz IJmond werkt onder de pijler ‘GreenBiz Academy’ ook aan de duurzame toekomst. Door de opleiding “Junior Consultant Duurzaamheid” aan te bieden, in samenwerking met het Nova College, helpt zij jongeren klaar te stomen voor een baan in de duurzaamheidssector. Ook is het voor bedrijven een kans om te zien aan welke onderwerpen de studenten werken. Kriek: “Wij helpen als bedrijf daar graag aan mee.” Tot drie keer aan toe heeft Gasservice Kennemerland studenten van de opleiding over de vloer gehad. Een mooie toevoeging aan verduurzaming binnen het bedrijf, vindt De Kriek. ”Naast eerder genoemde maatregelen, hebben wij ook de tl-buizen vervangen door ledverlichting. De student van de opleiding heeft hier aan meegewerkt.” Hij is op onderzoek uitgegaan welke mogelijkheden er waren voor het vervangen. Hij heeft de verlichting besteld en (deels) zelf  geïnstalleerd .

Energielabel vaststellen

Naast het vervangen van de ledverlichting, hebben de studenten ook een groepsopdracht uitgevoerd. Zo heeft De Kriek gevraagd om het energielabel van het bedrijfspand vast te stellen. Eerder is een EPA-adviseur langs geweest om het label ‘officieel’ vast te stellen. De studenten kregen les in hoe zij een label kunnen vaststellen dus welke stappen zij moeten ondernemen. Daarnaast hebben de studenten de stappen ook getoetst binnen Gasservice Kennemerland. Daarnaast geven zij advies om naar een hoger label te komen.

De Kriek: “Geef studenten de kans om ook eens een kijkje te nemen binnen uw bedrijf. Het heeft ons nieuwe inzichten gegeven.”

Foto: Eric de Kriek - Gasservice Kennemerland