Zoeken

Met praktische tips aan de slag met circulaire economie

Gepubliceerd op 8 februari 2022

Hoe kunt u als ondernemer bijdragen aan een circulaire bedrijfsvoering? “Starten met circulair ondernemen kan eenvoudig door te kijken naar de reststromen (afval) die uw bedrijf verlaten. Zijn er betere manieren om afval te scheiden of kunt u (delen) misschien hergebruiken?” aldus Jan-Henk Welink (TU Delft) en partner in het Upcycle Your Waste-project. Om ondernemers te helpen deze stappen te maken, bracht hij de afvalmanagementgids uit. “Iedereen die bij de TU Delft werkt is nieuwsgierig naar de toekomst, dus ook naar het inrichten van het bedrijfsleven op het gebied van circulaire economie. Wij werken nu aan de wereld voor de toekomst en dat is erg spannend. Waarvan we nu denken dat het werkt, werkt het soms niet en andersom. Dát vind ik interessant.”

Korte en lange termijn winst door circulair ondernemen

Op lange, maar ook korte termijn is er winst te behalen als ondernemers aan de slag gaan met circulair ondernemen. Op korte termijn bespaart u afval en kosten en u helpt het milieu. Welink: “Afval is een stelpost en kost niet veel. Toch kunt u met weinig moeite veel vooruitgang bereiken. Het mooie van afval is dat het de moeite waard is, omdat de besparing direct ten goede komt op je winstmarge”. Ook op de langere termijn zijn er voordelen. “Als ondernemer bent u minder afhankelijk van prijsschommelingen, u houdt de materialen in de loep en u stelt uw eigen grondstoffen veilig voor uw eigen bedrijf.”

Kijk naar wat er ongebruikt uw bedrijf verlaat

Ervaring leert dat ondernemers niet kijken naar wat er ongebruikt (producten en productiemiddelen) het bedrijf verlaat. “Een voorbeeld is om naar kartonnen dozen te kijken die waarde hebben dan het te zien als alleen maar oud papier. Of brood dat overblijft in hotels. Kunt u daarmee andere bedrijven blij maken? Geen schroot, maar fietsenrekken die nog iets opbrengen. Het is creatief denken, maar ook: wat zit er in uw buurt? Bijvoorbeeld kledinghangers naar een kringloopwinkel brengen. Kansen zijn er in overvloed, ook bij kleinere bedrijven.”

Circulaire oplossingen via watrest.nl

Welink is werkzaam bij het Centre for Sustainability en haalt projecten binnen voor studenten. “Onze studenten werken aan oplossingen voor spullen die moeilijk te recyclen zijn.” Hierbij werkt de website watrest.nl als een lijst op waar ondernemers een afnemer voor hun reststomen vinden. “Afval dat niet op de lijst staat, is een mooie casus voor onze studenten.”

Praktische tips voor circulair ondernemen met afvalmanagementgids

Op basis van Welink’s jarenlange ervaring op het gebied van circulaire economie, heeft hij de afvalmanagementgids ontwikkeld. De gids biedt praktische tips om aan de slag te gaan met circulair ondernemen, en dus afval en bijbehorende kosten snel te verminderen. Welink: “Met weinig tijdsinspanning toch winst behalen. Daar helpt deze gids bij. Het is een combinatie van tegengaan van verspilling van materialen en producten zowel voor kosten als milieu impact. Ik hoop dat ondernemers met behulp van deze gids de waarde van hun afval gaan inzien en meer geld gaan halen uit afval dat de deur uit gaat. Vooral (geld halen) uit spullen waarvan ze niet wisten dat het geld opbrengt. Met al een klein beetje informatie helpen wij ondernemers op weg en doen zij hun voordeel ermee.” Als een ondernemer de reststromen die het bedrijf verlaten ziet als kansen, dan gaan wij met elkaar verspilling tegen. Neem de gids door en pik de zaken eruit waar u mee uit de voeten kunt.” De ervaring leert dat vooral het gebrek aan kennis moet worden aangepakt om verspilling van grondstoffen tegen te gaan. “Ervaar het zelf dan leer je het beste. Ik gun de ondernemer de verwondering dat er geld zit in hun afval.”

Downloaden of vragen?

U kunt de gids hier downloaden. Heeft u vragen? Neem contact op met Jan-Henk Welink via j.h.welink@tudelft.nl.

GreenBiz IJmond

Samen en lokaal bedrijven verduurzamen! GreenBiz IJmond is voor en door ondernemers die ondersteunt bij het verduurzamen van bedrijven en -terrein. Zij informeert en begeleidt ondernemers bij het inzichtelijk maken van mogelijkheden voor energiebesparing en duurzame opwek (zonnepanelen). Ook ondersteunen zij duurzame subsidieaanvragen en brengt ondernemers met elkaar in contact.

Upcycle Your Waste-project

Om de bewustwording en circulaire mogelijkheden van bedrijfsafval onder ondernemers te vergroten, hebben Omgevingsdienst IJmond en GreenBiz zich aangesloten bij het Europese project Upcycle Your Waste. Het doel is om de afvalstromen bij deelnemende bedrijven in de IJmond te verminderen tot wel 20%.