Zoeken

Ondernemer Rick Paardekooper: altijd op zoek circulaire oplossingen

Gepubliceerd op 14 augustus 2023

“Ik dacht dat ik als groothandel geen invloed had op het productieproces, maar je kunt juist heel veel doen.” Rick Paardekooper is ondernemer in de regio IJmond. Zijn voornaamste business? Elke keer weer op zoek naar de meest circulaire, duurzame optie om klanten te bedienen. Met zijn bedrijven Office Projects, de WOWFABRIEK en Reprogilde weet Rick elke keer weer te verrassen en met de meest circulaire oplossing te komen. Ook is hij een actieve ambassadeur van GreenBiz IJmond.

Het begon voor Rick met een bijeenkomst van de Ondernemersvereniging IJmond. Hier werd een scan aangeboden om te onderzoeken waar circulaire kansen liggen in het bedrijf. “Tot dan toe was ik een doorgeefluik. Ik was bekend met revitaliseren, het opknappen, van spullen. En er werd steeds meer om re-use, hergebruik, gevraagd door klanten. Maar nu kregen we inzicht in kansen. Dus we probeerden wat uit. Tafels werden kunst, bureaus werden whiteboards. En toen dachten we: als dit kan, kan dat ook.” Inmiddels werkt Rick met meerdere ondernemers uit de regio samen in de Werkgroep Circulair. Met iedere eigen kennis en ideeën realiseren ze circulaire plannen.

Re-use: het opnieuw gebruiken van spullen

Wat is re-use dan precies? Het opnieuw gebruiken van spullen hoeft niet te betekenen dat ze gebruikt worden waarvoor ze in eerste instantie gemaakt zijn. “We zien dat we via re-use problemen kunnen oplossen. Er was bijvoorbeeld bij een klant veel werkkleding die vernietigd moest worden. Hoe maken we dat circulair? Ondertussen had die klant ook een akoestisch probleem in het kantoor. We wilden graag helpen dat probleem op te lossen. Uiteindelijk ging de werkkleding in de shredder en maakten we akoestische panelen die zijn gebruikt in de kantoorruimte. Dat zijn onwijs gave dingen om te bedenken.” Voor Rick is een circulair product iets dat uit iets ander voortkomt, dus re-use. “Maar ook het ontwerpen van producten zodat het nog twee of drie generaties meekan. Levensduurverlengend ontwerpen.”

Altijd op zoek naar nieuwe oplossingen

Rick zoekt altijd naar nieuwe oplossingen. “Bijvoorbeeld gymzaalvloeren hergebruiken, je kunt zulke gave dingen doen! En daar word ik blij van. Wat ligt er bij de vuilnisbak en waarom gooi je dat weg?” Waarom vindt Rick duurzaamheid in het algemeen belangrijk? “Ik vind het mijn plicht als bewoner van deze planeet om iets te doen. We zien de branden en overstromingen op tv, dat doen we met z’n allen. Als ik beperkte invloed kan hebben op keuzes van anderen, dan wil ik daar wat mee doen.” Rick daagt graag mensen uit met de vraag: wie betaalt de prijs?