Zoeken

De circulaire initiatieven van Optima Cycles

Gepubliceerd op 20 juli 2023

Optima Cycles, een toonaangevend bedrijf op het gebied van ontwerp, productie en distributie van hoogwaardige e-bikes, deed vorig jaar een circulaire scan. In het maatwerkadvies dat daaruit voortkwam stonden meerdere voordelen voor het bedrijf. Ze gingen direct aan de slag met innovatieve oplossingen voor afvalvermindering en energie-efficiëntie.

Een van de belangrijkste resultaten van de circulaire scan is de herbestemming van pallets die eerder als afval werden beschouwd. In plaats van deze aan een afvalverwerker over te dragen, heeft Optima Cycles besloten om ze aan het bedrijf Bamboo te geven. Bamboo maakt op zijn beurt gebruik van deze pallets voor hun eigen distributieactiviteiten. Zo wordt er een waardevolle bijdrage geleverd aan de circulaire economie.

Met het oog op duurzaamheid neemt Optima Cycles ook maatregelen om het gebruik van plastic en papier te verminderen. Het bedrijf schafte bijvoorbeeld een perscontainer aan om de grote hoeveelheden karton die ze produceren effectief te verwerken. Ook stoppen ze binnenkort met het gebruik van papieren koffiebekers. Zo wordt de hoeveelheid afval aanzienlijk verminderd.

Een andere positieve verandering is de geleidelijke vervanging van plastic flesjes door watertappunten op verschillende locaties binnen het bedrijf. Deze initiatieven dragen bij aan het verminderen van de plastic afvalstroom én moedigen gezondheid en welzijn aan.

Optima Cycles groeit snel, en met de groei komt ook een verhoogd energieverbruik. Het bedrijf is vastberaden om groene oplossingen te omarmen. Bij de bouw van de nieuwe hal worden opnieuw zonnepanelen geïnstalleerd als duurzame energiebron. Zo vermindert de ecologische voetafdruk verder.

Het succes van Optima Cycles op het gebied van duurzaamheid laat zien dat zakelijke groei hand in hand kan gaan met milieuvriendelijke initiatieven. Het bedrijf blijft zich inzetten voor het vinden van nieuwe manieren om de impact op het milieu te minimaliseren en de transitie naar een circulaire economie te versnellen.