Maak kennis met..

Gepubliceerd op 20 juli 2023

.. Douwe Reinders en Alex Lam. Beide sinds kort projectleider bij GreenBiz IJmond.

Douwe Reinders

Mijn naam is Douwe Reinders, woonachtig in de gemeente Velsen en sinds juni jl. maak ik met veel plezier onderdeel uit van het GreenBiz IJmond team.

Van huis uit ben ik technisch bedrijfskundige en heb ik ervaring opgedaan in zowel de energiesector als de farmaceutische industrie. In deze functies lag de nadruk op procesoptimalisatie en prestatiegericht management. Na verloop van tijd groeide mijn interesse in duurzaamheid; aanvankelijk beschouwde ik het als een interessante business case, maar later ontwikkelde het zich tot een overtuiging dat verandering noodzakelijk is. Hoewel ik al technische kennis bezat, ontbrak het mij nog aan diepgaande kennis op het gebied van duurzaamheid. Daarom besloot ik terug te gaan naar de schoolbanken en sindsdien mag ik mij met trots ‘Industrieel Ecoloog’ noemen.

Mijn motivatie om onderdeel te worden van het GreenBiz IJmond team, kwam voort uit mijn zorgen over de huidige staat van het milieu en de weerstand die soms heerst als het gaat om duurzamer te ondernemen. Ik zag dat duurzaamheid vaak vanuit een negatief perspectief wordt benaderd, waarbij het alleen maar geld zou kosten. Echter is in werkelijkheid is het tegenovergestelde waar: Een (integrale) duurzame bedrijfsvoering levert juist enorm veel (financiële) voordelen op. Ik hoop deze win-win benadering succesvol over te brengen naar alle ondernemers in de IJmond!

Binnen GreenBiz IJmond zie ik mezelf als het technisch geweten en de luis in de pels als het gaat om het vaststellen en sturen op KPI’s. Ondernemers kunnen altijd bij mij terecht, zeker als het gaat over het verduurzamen van de interne bedrijfsprocessen. Ik kijk er naar uit om jullie te ontmoeten en samen te werken aan een duurzame IJmond!

Alex Lam

Ik ben Alex Lam, per 15 juni gestart als projectleider Duurzaamheid binnen GreenBiz IJmond. Ik woon in Santpoort-Noord, commerciële economie gestudeerd en 16,5 jaar in dienst geweest bij de politie als politiekundige, adviseur/projectleider van de teamleiding met één been in de operatie.

Na 16,5 jaar bij de politie, was het voor mij tijd voor een nieuwe stap. Bij de politie heb ik een hele leerzame en leuke tijd gehad. Ik heb me bezig mogen houden met onderwerpen zoals de aanpak van fietsdiefstal, internationale samenwerking met de Poolse politie, woninginbraakpreventie en last but not least, de aanpak van georganiseerde criminaliteit.

Dat laatste heb ik vanaf 2018 gedaan als RIEC accountmanager en vanaf 2020 als integraal projectleider Criminele Geldstromen / Afpakken bij het intrale programma aanpak ondermijning voor het hele werkgebied Noord-Holland onder de vlag van NH SamenVeilig.

Duurzaamheid, de energietransitie en circulaire economie zijn onderwerpen die me al tijden aanspreken. Maar omdat ik geen achtergrond heb in het vakgebied, nooit de stap gemaakt om er daadwerkelijk iets mee te doen. Met de functie binnen de GreenBiz pak ik nu de kans om met m'n ervaring als projectleider, de vakinhoudelijke kennis op te bouwen en samen met ondernemers het verschil te maken!