Zoeken

Verkenning circulaire afvalhub De Trompet in Heemskerk is gestart

Gepubliceerd op 8 februari 2022

Afval hergebruiken tot grondstof. Een van de stappen om te werken aan circulair ondernemen. Steeds meer ondernemers en overheden zien het belang van een circulaire economie in. Zo ook de ondernemers in Heemskerk op bedrijventerrein de Trompet. Tijd om met elkaar op onderzoek uit te gaan. Daarom stapten op 8 februari 14 ondernemers, leden van GreenBiz IJmond, IJmond Werkt en gemeente Heemskerk – met de geldende coronamaatregelen in acht - in de van der Valk bus. Zij gingen op weg naar voorbeeldbedrijven in Amsterdam (Oscar Circulair) en Utrecht (Beelen) om inspiratie op te doen.

Circulaire kantine bij Stichting Tabijn

De groep starten met koffie bij Stichting Tabijn op bedrijventerrein de Trompet. Rick Paardekooper (Office Projects en medeoprichter van de WOW Fabriek) deed de aftrap in de circulaire kantine. Hij kreeg de opdracht om de kantine circulair te verbouwen. Dat hield onder andere in dat de bar opnieuw 'gewrapt’ is met duurzame folie. Ook is alle inventaris ergens in het kantoor gebruikt. De ‘nieuwe’ inventaris is gemaakt van duurzame materialen.

Grondstoffenhub Oscar Circulair vermindert afval en vervoersbewegingen

Na deze aftrap stapte de groep in de bus en reed naar Amsterdam voor de eerste inspiratielocatie, namelijk Oscar Circulair. Elizabeth Wemmenhove (programmamanager Oscar Circulair) lichtte toe dat Oscar Circulair in 2019 is begonnen bij het Westerpark, maar inmiddels een hub heeft naast het Olympisch Stadion. Twee keer per dag rijdt een elektrisch voertuig rond om het afval bij de aangesloten bedrijven op te halen. Samen met de ondernemers in de buurt realiseren zij minder restafval en vervoersbewegingen, meer herbruikbare grondstoffen en een nog fijnere leefomgeving. "Inmiddels hebben wij de vervoersbewegingen van 2950 naar 300 per jaar weten te verminderen."

Direct hergebruik van afval door Beelen.nl

Als voorloper van circulair slopen, wilde de oprichter van Beelen.nl alles uit het afval halen. Zo sloopt zij gebouwen en kijkt naar de levensduur van bijvoorbeeld deuren, kozijn en wc-potten. Als de producten nog een levensduur hebben, zetten zij deze door naar bedrijven die hier wat aan kunnen hebben. "Slim, samen, open en gedreven. Dat zijn de kernwaarden van Beelen.nl" vertelt Remco te Brake (Commercieel manager Beelen.nl). "Als je een project wil laten slagen, dan moet je voldoende inzicht hebben. We scheiden niet om het scheiden maar scheiden omdat het zin heeft." Beelen.nl richt zich dus op betere scheiding waardoor de potentie van het hergebruiken wordt vergroot. Slim inzamelen helpt hierbij. De beelden next hub is gericht op circulariteit dus het direct inzetten van bouwmateriaal. Hierdoor kan het afval worden gebruikt voor onder andere nieuwe bouwmaterialen.

Alle opgedane kennis en toekomstige plannen bieden voldoende inspiratie om verder te gaan onderzoeken of een afvalhub op de Trompet haalbaar is. We weten nu waar we moeten zijn om verder te komen. Wordt vervolgd...