De WOW Fabriek in Velsen opent officieel haar deuren!

Gepubliceerd op 4 februari 2022

Een fysieke ontmoetingsplek of hub voor ondernemers met circulaire producten en ideeën. Op 11 februari opent de Wonderful Opportunities of Waste (WOW) Fabriek haar deuren. Met deze officiële opening op de Kennermerlaan 169 in IJmuiden komt de circulaire droom van medeoprichter Rick Paardekooper uit: “Laten wij elkaar inspireren en motiveren om met circulaire producten en ideeën aan de slag te gaan.”

Duurzaam zaken doen

Al meer dan 10 jaar is duurzaam zaken doen vanzelfsprekend voor ondernemer en projectinrichter Rick Paardekooper (Office Projects BV - voorheen Witteveen) uit IJmuiden. Daarom is hij mede aangesloten bij de werkgroep Circulair (georganiseerd door GreenBiz IJmond) en startte een aantal jaar geleden zijn circulaire ontdekkingstocht.

De circulaire ontdekkingstocht

Paardekooper onderzocht vaker circulaire kansen. Hij ging op uitnodiging van OV IJmond deelnemen aan een opleiding waar hij tot de conclusie kwam dat oud kantoormateriaal heel veel upcycling-kansen biedt. Upcyclen is een vorm van recyclen waarbij de waarde van het product stijgt. Het bleek dat van oude bureaubladen kunst en whiteboards gemaakt konden worden, maar ook bureauonderstellen krijgen een tweede leven als industriële fotolijst of fietsenstandaard. Door deze ontwikkeling onderstond er tussen Office Projects BV uit Velserbroek en Reprogilde uit IJmuiden een hyperlokale samenwerking. Deze relatie werd zo intensief dat er al snel werd gesproken over een fysieke vestiging om deze producten te laten zien. Toen is het idee voor de WOW fabriek ontstaan.

(opening) WOW Fabriek

Op deze fysieke ontmoetingsplek komen alle circulaire producten en ideeën bij elkaar. Het doel is om de IJmond gezamenlijk slimmer en beter te maken op het gebied van circulariteit. Op 11 februari vindt de officiële opening plaats. Vanaf 16.00 uur is de inloop. De website van de WOW-fabriek gaat live waarop de eerste circulaire business to business store in de IJmond wordt geopend. Floor Bal (wethouder Duurzaamheid, Velsen) zorgt voor de officiële opening door het circulaire groene lint door te knippen. Vervolgens is er een aangeklede borrel – verzorgt door restaurant Staal in IJmuiden. Het programma sluit om 18.00 uur.

Wilt u ook bij de opening aanwezig zijn? Download hier de uitnodiging!

Werkgroep circulair en partners

Een aantal maanden geleden is GreenBiz IJmond – een organisatie voor en door ondernemers – gestart met de werkgroep Circulair. De organisatie heeft als doel de CO2-uitstoot in de IJmond te verminderen door ondernemers op bedrijventerreinen te helpen om te verduurzamen. Eén van de mogelijkheden is aan de slag te gaan met circulaire economie. Zo is de werkgroep circulair – met onder andere Paardekooper – gevormd.

Deze werkgroep is ook partner in de WOW Fabriek bestaande uit Velsense bedrijven Office Projects, Smart2Led, Reprogilde, Projectenplaza, Interfish en Kuuk. Maar ook partners uit andere gemeenten, namelijk Patina Dakdenkers & Greenrangers (Beverwijk) en De Woonzaken (Heemskerk).

Een impressie van de WOW Fabriek