Zoeken

Ondernemersgroep Circulair koploper circulaire economie in de IJmond

Gepubliceerd op 7 februari 2022

Circulaire economie. Een steeds belangrijker thema binnen de duurzaamheidsopgave voor bedrijven. Maar wat betekent een circulaire economie? Deze week staat in (landelijk) in het teken van de circulaire economie. Tijdens deze week zetten ondernemers, universiteiten, hogescholen en overheidsorganisaties hun deuren open om andere professionals mee te nemen in dit onderwerp. Hoe kunnen bedrijven hiermee aan de slag? Een aantal ondernemers in de IJmond heeft zich – samen met GreenBiz IJmond – al gebogen over deze vraag. Samen vormen zij de ondernemersgroep Circulair.

Erna Hilbers (GreenBiz IJmond): “In een circulaire economie bestaat geen afval en worden producten en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Het afval is de nieuwe grondstof. Een onderwerp waar wij met een aantal ondernemers praktische ideeën voor aan het uitwerken zijn.”

Ondernemersgroep Circulair

Sinds 2021 is GreenBiz IJmond in gesprek gegaan met ondernemers uit de IJmond om meer te weten te komen over circulaire economie. GreenBiz IJmond initieert en voert projecten uit samen met bedrijven vanuit de behoefte van ondernemers. De ondernemersgroep circulair bestaat uit bedrijven die al actief bezig zijn met circulariteit en die heel gemotiveerd zijn om aan deze projecten te werken. “We raken gemotiveerd van elkaars ideeën en zien steeds meer kansen en mogelijkheden”, aldus Hilbers.

Toekomstplannen

Op dinsdag 18 januari heeft de ondernemersgroep Circulair op de prachtige locatie Sluis 751 in IJmuiden besloten waar zij dit jaar aan gaan werken. Er komt een verzamelplaats voor afvalstoffen op bedrijventerrein De Trompet in Heemskerk om beter zicht te krijgen op de stromen die vrijkomen. Ook komt men tot een betere scheiding. Ook wordt de door GreenBiz IJmond ontwikkelde opleiding over circulaire economie meer onder de aandacht gebracht bij bedrijven. Afsluitend is de Wonderful Opportunities of Waste (WOW) fabriek in IJmuiden ontworpen, die we op 11 februari officieel openen.

Rick Paardekooper (Office Projects): “Deze WOW Fabriek is een fysieke plaats, waar mensen met hun eigen ogen kunnen zien hoe mooi circulaire producten zijn. Doelstelling van de WOW Fabriek is om de IJmond gezamenlijk slimmer te maken op het gebied van circulariteit. ‘Daarom roepen wij IJmondiale ondernemers op om aan te haken, zodat we tot nieuwe samenwerkingen komen.

GreenBiz IJmond

Samen en lokaal bedrijven verduurzamen! GreenBiz IJmond is voor en door ondernemers die ondersteunt bij het verduurzamen van bedrijven en -terrein. Zij informeert en begeleidt ondernemers bij het inzichtelijk maken van mogelijkheden voor energiebesparing en duurzame opwek (zonnepanelen). Ook ondersteunen zij duurzame subsidieaanvragen en brengt ondernemers met elkaar in contact.

Upcycle Your Waste-project

Om de bewustwording en circulaire mogelijkheden van bedrijfsafval onder ondernemers te vergroten, hebben Omgevingsdienst IJmond en GreenBiz zich aangesloten bij het Europese project Upcycle Your Waste. Het doel is om de afvalstromen bij deelnemende bedrijven in de IJmond te verminderen tot wel 20%.

V.L.N.R. Max Kwantes, Bert van Vuuren, Mark Dirkson, Raymond Groenewegen
Jan-Henk Welink, Henk van der Deijl, Frank Slagboom, Rick Paardekooper