Moderne koeltechniek in serverruimte zorgt voor lagere energie- en onderhoudskosten
GreenBiz IJmond-ondernemer Cees Duivenvoorde (DSE) zet de volgende stap op het gebied van energiebesparing. Naast het plaatsen van zonnepanelen en het toepassen van ledverlichting, heeft de DSE-directeur ook besloten de nieuwe duurzame PCM koeltechniek van Duraflow in de serverruimte van DSE toe te passen. Met deze techniek bespaart Cees inmiddels op jaarbasis 90-95% aan energie-, maar ook aan onderhoudskosten. “Naast de energiekosten, is het belangrijke verschil met het oude systeem dat er vrijwel geen onderhoud hoeft plaats te vinden.”
Nieuwe koeltechniek
Simon Loerakker, directeur Duraflow, legt uit: “Ons product vervangt de traditionele manier van serverruimtes koelen. Via een kanaal met een kleine ventilator voeren we lucht van buiten aan. Deze lucht laten we langs modules gevuld met een PCM (Phase Changing Material) stromen. Dit zijn een soort koelelementen uit de vriezer. Doordat de lucht hierlangs stroomt, koelt de lucht af. Vervolgens verdringt de koude lucht van buiten de warme lucht die in de serverruimte aanwezig is. Dit gaat heel geleidelijk, waardoor de temperatuur in de ruimte stabiel is.”
Betrouwbaar PCM-product
Duraflow maakt dus gebruik van betrouwbare PCM-producten. Simon: “De PCM die wij gebruiken is duurzamer, omdat het een water- en zoutmengsel is, aangevuld met een katalysator. Geen rare chemische producten dus. Het mengsel ontdooit bij 22 graden en is vloeibaar bij 27 graden. Afhankelijk van koelvraag wordt het aantal modules bepaald. ” Cees: “Door het smelten van het PCM – waarin kou is opgeslagen – blijft de luchttemperatuur altijd constant. Dit blijft ook zoals de aangevoerde buitenlucht in de zomer erg warm is, in tegenstelling tot het gebruik van traditionele koelmethodes”.
Meerdere voordelen
Deze moderne koeltechniek heeft meerdere voordelen. Simon: “De CO2-uitstoot en het energieverbruik zijn zeer laag”. Ook hebben de apparaten een langere levensduur en valt deze techniek in de Energie Investerings Aftrek (EIA)-regeling.
Voorloper in de regio IJmond
Cees: “Simon en ik hebben dit proces echt samen opgepakt. Ik geloof in het principe en Duraflow is een betrouwbare partner.” Simon ging langs bij DSE en maakte een inventarisatie inclusief rapport. In het rapport is een voorstel opgenomen met het huidige gebruik en de winst met PCM-koeling. Ook de verlaging van de CO2-uitstoot, het investeringsbedrag en de terugverdientijd komen aan bod. Cees: “Wij zijn blij met het eindresultaat en laten geïnteresseerde ondernemers graag zien hoe het bij ons werkt. Simon heeft zich ingezet om een goed eindproduct af te leveren”.